duminică, 14 noiembrie 2010

Pamflet despre uni si alti


"Cred ca lumea aceasta este cu susul in jos, si are atata suferinta pentru ca este atat de putina dragoste in case si in viata de familie. Nu avem timp pentru copii nostri, nu avem timp sa ne bucuram unii de altii” “ Dragostea incepe in casa, dragostea traieste in case, de aceea este atata suferinta si nefericire in lumea de astazi... Fiecare este astazi intro goana teribila, stresati pentru planuri marete, bogatii mari, asa ca parintii au asa de putin timp pentru copii lor. Parinti au putin timp unul pentru altul si de aici se pierde pacea in lume".
Agneza Gongea Boiagiu - Maica Tereza
A fost odata si odata si odata si nu doar o data dar nu asa de mult incat sa fie uitat de protagonisti nostri si totusi ....
Anul Domnului 2010 D.H.
Ora 09.00
Intr-un oras nici mare nici mic, nici frumos nici urat, nici murdar nici curat erau doua grupari de oameni. Cadavrele didactice pe o parte si pe cealalta parte cei Derutati. Ca si in Sparta numeric nu exista blalans intre cele doua grupari Uni cu mult mai numerosi decat alti iar cei alti mai puternici decat uni.
Descriere unora: Cu putin sub media nationala in inaltime, cu ceva mai mult peste media nationala in greutate si predominant sex feminin.
Descriere altora: Peste media nationala in inaltime, semnificativ peste media nationala in greutate si predominant sex masculin
Uni: Cu voce suava vorbesc zilnic despre furmusetea de a fi om, despre furmusetile naturii, obositi cronic si predispusi la unele boli cronice ca laringitis, asteapta sa vine o zi in care vor trece peste raul mergand zilnic pe drumul care duce spre acel rau dar cu speranta ca vor fi mai multe amintiri frumaose decat cele urate.
Alti: sunt alti a carora vocea nici nu o auzim dar o simtim, nu-i vedem chiar zilnic dar ne preocupa ce e cu ei, ce mai vor, de ce sunt Derutati si totusi ne conving ca stiu drumul mai bine decat uni.

Mi as dori sa pot sa ii observ si pe uni si pe alti intr-o arena romana acoperiti de un imens clopot de sticla (ca sa nu aud urletele unora si altora). Sa le fi spus: acum dragilor luptati-va, bateti-va si sa invinge cel mai bun dintre voi. Desigur ai zice ca nu e cinstit Totusi fiind uni asa de numerosi clar ca vor castiga. Dar tocmai aici este si paradoxul cum a zis si Stalin odata: "Sa ai cantitate e o calitate" sigur nu s-a gandit vreodata la niste cadavre didactice. Oare azi avem calitate in aceasta cantitate Uni zic ca da Alti zic ca nu
Pe cine sa credem?
Dar sa punem problema si din alta perspectiva "Ca si tot ce e bun e putin ca si tot ce e putin e si rar. Sunt alti atat de Derutati si ce este drept sunt putin dar nu neaparat si buni. Uni zic ca nu alti zic ca da!
Trist este ca toti pretind ca sunt niste oameni, simpli, ordinari, dar a fi om cere ceva mai mult decat atat si uita vorbele scrise de Rudyard Kipling in excelenta sa "If" (Daca)
In speranta ca aceste vorbe vor trezi cele mai sincere sentimente si la uni si la alti le dedic aceasta poezie tradusa de Dan Dutescu
"Dacă eşti calm, cînd toţi se pierd cu firea În jurul tău, şi spun că-i vina ta; De crezi în tine, chiar cînd Omenirea Nu crede, dar îi crezi şi ei cumva; De ştii s-aştepţi, dar fără tevatură; De nu dezminţi minciuni minţind, ci drept; De nu răspunzi la ură tot cu ură Şi nici prea bun nu pari, nici prea-nţelept; Dacă visezi - dar nu-ţi faci visul astru; De poţi să speri - dar nu-ţi faci jindul ţel; De-ntîmpini şi Triumful şi Dezastrul Mereu senin şi în acelaşi fel; Dacă suporţi să-ţi vezi vorba sucităDe şarlatan, ce-ţi spurcă al tău rost; De poţi ca munca vieţii, năruită, S-o faci de la-nceput precum a fost; Dacă-ndrăzneşti agonisita-ţi toată S-o pui, făr'a clipi, pe-un singur zar Şi, dac-o pierzi, să-ncepi ca prima dată Făr-să te plîngi cu un oftat măcar; De ştii, cu nerv, cu inimă, cu vînă, Drept să rămîi, cînd ele june nu-s, Şi stai tot dîrz, cînd nu mai e stăpînă Decît Voinţa ce le ţine sus; Dacă-ntre Regi ţi-e firea neschimbată Ca şi-n Mulţime - nu străin de ea; Amic sau nu, de nu pot să te-abată; De toţi de-ţi pasă, dar de nimeni prea; Dacă ţi-e dat, prin clipa zdrobitoare, Să treci şi s-o întreci, mereu bonom, atunci: a ta e Lumea asta mare şi, mai mult, fiul meu: atunci - eşti Om!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu